Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rots en Water

Wat is Rots en Water? 

Rots en Water is een trainingsprogramma gericht op sociale vaardigheid, weerbaarheid en anti-pesten. De training is ontwikkeld door het Gadaku Instituut. Het trainingsprogramma is bedoeld voor kinderen die meer voor zichzelf mogen leren opkomen of voor kinderen die juist hulp nodig hebben om zich te leren beheersen. Rots en Water is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. Kinderen en jongeren van 9 tot 18 jaar kunnen deelnemen aan de training. 

Trainingstraject 

Door spel en oefening worden kinderen zich bewust van hun eigen gedrag. Ze leren in welke situaties ze zich beter kunnen opstellen als rots of juist als water. Rots staat daarbij voor eigen grenzen kunnen aangeven, zelfstandig beslissingen kunnen nemen en een eigen weg kunnen gaan. Water staat voor communicatie, kunnen luisteren, samen naar oplossingen kunnen zoeken en de grenzen van anderen kunnen respecteren.  


Er wordt tijdens de training praktisch geoefend met samenwerken, spelen, concentreren, het aangeven van de eigengrenzen en het respecteren van de grenzen van anderen. Ook het leren omgaan met groepsdruk komt aan de orde.  

Praktische oefeningen

Uit de praktijk ontstaan

Rots en Water is een practice én evidence based programma: Het is uit de praktijk ontstaan, terwijl de effectiviteit van het programma door vele onderzoeken, waaronder grote wetenschappelijke onderzoeken in Nederland, zijn bevestigd. De website van Rots en Water biedt meer informatie over het wetenschappelijk onderzoek (rotsenwater.nl).  
 

Planning

De training kan zowel individueel (45 minuten per keer) als in een groep (60 minuten per keer) gevolgd worden. We starten altijd met vijf lessen waarna een evaluatie volgt. We bespreken dan samen of het voor dat moment voldoende effectief is of dat het kind mogelijk nog een aantal lessen nodig heeft.