Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Helpende hulp voor kinderen in een scheiding

‘En dan is het traject straks afgelopen en dan zien we Astrid nooit meer!’ Zomaar een uitspraak van een meisje dat afgelopen jaar een training voor KIES (Kinderen In Een Scheiding) bij JAM volgde. Soms lijkt het of een kind zorgeloos door een scheiding heen komt. Niet elk kind dat een scheiding meemaakt, wordt daar immers ongelukkig van. Toch kan het helpend zijn om het een kortdurend traject bij een echtscheidingscoach te laten volgen met als doel het zo min mogelijk ‘deuken’ op te laten lopen voor later.

Vandaag de dag strandt een op de drie huwelijken. Jaarlijks maken 70.000 kinderen een echtscheiding mee. Doordat het vaker voorkomt, is er altijd wel een vriend of vriendin die hetzelfde heeft meegemaakt. Daardoor ben je niet de enige. Positief is eveneens dat er de laatste tien jaar veel minder vechtscheidingen zijn. Daartegenover blijkt uit onderzoek dat de gevolgen van het meemaken van een echtscheiding nog steeds even groot zijn.

Niet alle kinderen laten merken dat ze een scheiding hebben meegemaakt. Daar waar de een doet alsof er ogenschijnlijk niets gebeurd is, uit de ander het juist wel. Het luistert niet meer, is veel boos, komt niet in slaap of is ’s nachts niet meer zindelijk. Ook kan het zijn dat het zich niet meer kan concentreren door de spanningen en emoties die het ondervindt waardoor het op school even niet lukt en prestaties eronder lijden.

De negatieve gevolgen van een scheiding kun je niet altijd voorkomen. Verzachten lukt wel. Zet als ouder vooral in op een goede samenwerking met je ex. Conflicten tussen ouders zijn namelijk het meest schadelijk voor een kind. Ben je je houvast kwijt en heb je daar voor je kind hulp bij nodig? Dan kun je mogelijk terugvallen op een KIES-coach.

Kinderen aan elkaar laten vertellen wat ze meemaken of dat laten delen met een professionele begeleider? Beide is mogelijk bij JAM. Tientallen kinderen in de leeftijd van 5 – 18 jaar deden hetzelfde. Op een speelse manier kan het op een veilige plek alles kwijt, zonder dat het wordt doorverteld. Tijdens het evaluatiegesprek delen we met toestemming van het kind dat wat we besproken hebben en krijgen ouders tips mee.

Voor nagenoeg elk kind een fijne training op een fijne plek waarbij je als kind voelt dat je even kan en mag leunen en waarvan je weet dat het je voor de toekomst zoveel meer sterker maakt!

Astrid de Bruin – van Hunenstijn

KIES-coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *